torstai 11. toukokuuta 2017

VALOA PIMEYTEEN

http://maailma.net/artikkelit/naisyrittajyys_nousee_lahiidassa

Mitä tulee mieleen Lähi-Idästä? Tein galluppia kyseisestä aiheesta ja vastauksissa toistuivat sanat sota, öljysheikit, Isis, kriisi, uskonnot, ja lisää sotia. Kuinka yksipuoliset ja synkät vastaukset sainkaan! Ja ei ihme, onhan Lähi-Idän alueelta uutisointi valtaosaltaan ikävää, surullista, gallupin vastauksien mukaista. Vaikka Lähi-Itä onkin jatkuvasti synkkyydessä, on siellä myös valoa: kunnianhimoiset, nuoret naiset.

Ihminen, joka on kärsinyt elämässään, osaa arvostaa elämän pieniä ihmeitä. Suomessa kasvaneena en osaisi ikipäivänä kuvitellakaan millaista olisi ollut kasvaa Lähi-Idässä. Se on paikka, joka pelottaisi minua matkailukohteenakin, vaikka en siellä koskaan ole ollutkaan, ja vaikka olen utelias tyttö aina valmiina reissaamaan. Mutta onhan Lähi-Idässä muutakin kuin synkkyyttä. Valoa ja toivoa Lähi-Idän ankean kuuloiseen arkeen tuovat nuoret naiset, oppilaat, opiskelijat, työntekijät, yrittäjäksi pyrkijät ja yrittäjäksi ryhtyneet.

Suomessa kasvaneena en myöskään joka päivä muista arvostaa ja olla kiitollinen koulusta ja siitä, että olen päässyt mukaan yrittäjyyslinjalle opiskelemaan. Maailmassa tällainen opiskelu on ihme, vaikka minulle se tuntuu arjelta. Luettuani tekstin Lähi-Idän tulevista menestyjistä (tai sellaisiksi pyrkiviksi) aloin ajatella asiaa laajemmin. Nuorilla naisilla siellä päin maailmaa on suurempi arvostus koulutusmahdollisuutta kohtaan, ja kunnianhimoa viedä haaveitaan eteenpäin. Olisiko näin jos heidän arki olisi suoraan sanoen yhtä helppoa kuin vaikka minulla? En usko. Maailmassa jossa kriisi on jokapäiväistä ja arki on selviämistä, on varmasti enemmän motivaatiotakin panostaa koulutukseen ja sitä myötä saada oikeat purjeet yrittäjyysmaailmaan.

''Taustalta löytyvät myös koulutustason nousu ja internetin avaamat mahdollisuudet.''

''Alueen naisyrittäjien kokoontumisissa korostuu, että taistelu tasa-arvosta on pahasti kesken. Naiset törmäävät yhä syrjintään, väheksyntään ja vanhanaikaiseen rooliajatteluun. Myös kodin ja työn yhteensovittaminen on vaikeaa.''

Sen lisäksi, että oikeasti hyvä ja vieläpä ilmainen koulu on minulle arkea, ovat myös asiat sukupuolien välisen tasa-arvon kannalta paremmin minulla kuin Lähi-Idässä. Onnea on, että maailma tarjoaa jatkuvasti uusia mahdollisuuksia edistyä elämässä. Internet on ollut mullistava keksintö, mikä näkyy joka maassa: myös Lähi-Idässä, jossa kotinaiset saavat mahdollisuuden yrittäjyyteen internetin kautta, ja mikä parasta: kotoa käsin. En tiedä miten asiat ovat, onko tuo monenkaan naisen oikeus, mutta toivon, että mahdollisuus leviäsi mahdollisimman monen naisen korviin, jotka kokevat olevansa loukussa kotona.

Uutisissa harvemmin kuulee hyvää Lähi-Idän suunnasta. Useimmiten negatiiviset asiat myy, se on surullista, mutta se on faktaa. Maailma.net:in artikkelin otsikko on ''Naisyrittäjyys nousee Lähi-Idässä''. Silmilleni tuo on kaunista luettavaa ja korvilleni iloista kuultavaa. Ehdottomasti isomman uutisen paikka. Kyseinen artikkeli luo toivoa ja näyttää sen, että pimeydestä voi löytää valon. Maailma tarjoaa monta ovea jotka voi avata. Jokaisen miehen ja jokaisen naisen perusoikeuksiin tulisi kuulua sen oven avaaminen, joka kutsuu omaa nimeä. Oli se sitten kotona lasten hoivaaminen tai menestysyrityksen pyörittäminen, mutta kunhan on saanut oikeuden valita itse. Lähi-Idässä sen oman oven avaaminen ei ole yhtä arkipäivää kuin minulle. Tällä hetkellä tunnen vahvaa onnellisuutta niiden naisten puolesta, jotka ovat tuolla jossain kaukana ruvenneet yrittämään kaikista ennakkoluuloista ja paineista huolimatta.

Ihmisiä on joka lähtöön. Artikkelin mukaan Lähi-Idästä löytyy naisia, jotka taistelevat oikeuksiensa puolesta ja tekevät haaveiden lomassa työtä myös puutteellisen tasa-arvon eteen. Lähi-Idästä löytyy naisia, joilla on kunnianhimoa näyttää, että myös nainen on luotu menestymään.

EUROOPASSA


https://www.verkkouutiset.fi/talous/pietikainen%20naisyrittajyys-63721

Suomessa joka kolmas yrittäjä on nainen. Entäpä sitten koko Eurooppaa tarkastellessa? Harmiksemme voimme todeta, että alue kasvaa, muttei naisyrittäjien määrä. Vain 34% Euroopan yrittäjistä on naisia. Yli tai ympäri ei tästä faktasta pääse: se on liian vähän.

''Asialla on myös selkeä taloudellinen näkökulma. Se, että naiset ovat aliedustettuina yritysmaailmassa tarkoittaa, että iso taloudellinen potentiaali jää toteutumatta. Naisten innovatiivinen kapasiteetti jää hyödyntämättä. Tällä on suora vaikutus bruttokansantuotteeseemme ja meidän kaikkien hyvinvointiin. Ilman naisyrittäjyyttä, emme myöskään pääse EU:n asettamaan 75 prosentin työllisyysasteen tavoitteeseen vuoteen 2020 mennessä'', Pietikäinen toteaa tiedotteessaan.

Sijalla kaksi -postauksessa keskityin tasa-arvon puutteeseen liittyvään näkökulmaan. Verkkouutisten artikkelia ja Pietikäisen sanoja  tarkastellessa voin myöntää, etten ole naisyrittäjyyden puutteen merkitystä noin pitkälle ajatellut. Pietikäisen esille tuoma talousfakta on minulle uutta asiaa, selkeästi mustaa valkoisella. Kiitos Pietikäiselle sanoista jotka on jakanut Verkkouutisiin. Nyt tiedän enemmän aiheesta mistä haluankin tietää.

Naisyrttäjyydellä on väliä. Ei se ole pelkästään sitä, että äärifeministit haluavat tuoda ääntänsä esiin ja puolustaa aatettaan. Kenenkään ihmisen ei tarvitse edes olla feministi ymmärtääkseen faktaa, että naisten pyörittämiä yrityksiä on Euroopassa reippaasti vähemmän kuin vastakkaisen sukupuolen. Naisyrittäjyydellä on väliä, sillä se vaikuttaa uusien työpaikkojen ja paremman Euroopan luomiseen. EU on asettanut 75% työllisyysasteen, mutta miten voimme saavuttaa kyseisen asteen ilman työpaikkojen luomista? Uskon, että naisvoimalla.

Minä, 18-vuotias naisen alku en tiedä paljoakaan talouteen liittyvistä faktoista. Hyvällä omatunnolla voin sanoa, että vaikka PALJON tietoa minun aivokapasiteetistani puuttuu, on siellä myös tietoa siitä, missä tässä maailmassa suurinpiirtein mennään. Maailmassa tapahtuu joka päivä onnistumisia, suruja, pettymyksiä, iloja, menestyksiä ja vastapainoksi täysfarsseja. 7. luokalla ollessani historian opettaja toisti sanaa miksi. Ikävemmän asian tapahtuessa, sattuessa tai vastaan tullessa on toki hyvä pohtia asiaa ja miten päästä pois, mutta eikö  tähänkin kohtaan olisi hyvä kohta heittää kysymys: Miksi? Miksi taloutemme on jatkuvasti huonossa jamassa? Mikä on se asia mitä emme huomaa?

''Tarvitaan selkeitä Euroopan tason aloitteita naisyrittäjyyden lisäämiseksi. Komission on aika tehdä naisyrittäjyydestä prioriteetti ja aktiivisesti huomioida se muissa kiertotalouteen, digiagendaan ja nuorisoon liittyvissä aloitteissa. Euroopan strategisten investointien rahaston tulisi aktiivisesti tukea naisten alullepanemia investointihankkeita. Myös tarvittavat säädökset työn ja perheen yhteensovittamisesta ja sukupuolikiintiöistä pörssiyhtiöissä olisi toteutettava mahdollisimman pian'', Pietikäinen painottaa.

Pietikäinen tietää sen mikä jää huomaamatta. Hän osaa vastata kysymykseen Miksi? Hän osaa ratkoa asiaa eteenpäin. Jos olisin suuria päättäjänaisia, tietäisin ainakin minkä asian kannatukseen satsaisin. Kunnioitukseni menee myös tälle naiselle, joka puhuu naisyrittäjyyden vajeesta Euroopassa.

Ei sillä, etteikö muka miehiä tarvitsisi, vaan sillä, että naisia tarvitaan lisää.

keskiviikko 10. toukokuuta 2017

SIJALLA KAKSI

http://yle.fi/uutiset/3-6429911

Maailmanlaajuisesti ajateltuna niin minä, kuin myös sinä olemme onnekkaita, kun asumme Suomessa. Meillä moni asia on hyvin, sillä kriisejä maamme kohtaa hyvin harvoin, ja jokaiselle Suomen kansalaiselle on taattu perusturva jolla elää. Usein mielen päältä unohtuu se, kuinka hienossa maassa asumme. Usein unohdamme arvostaa Suomen kauneutta. Spesiaalin Suomesta tekee vielä se, että maailmanlaajuisella listalla tasa-arvo miesten ja naisten välillä toteutuu toiseksi parhaiten koko maassa.

Miksi sitten olemme listalla kakkosena, emmekä ykkösenä? Syitä kysymykseen löytyy monia. Minä väitän, että yksi syistä löytyy työmaailmasta. Yritykset ovat suuri osa työmaailmaa. Ylen artikkelin mukaan vain joka kolmas yrittäjä on Suomessa nainen. Taustalla on mahdollisesti pelko ja varovaisuus. Näin naisena ymmärrän jonkun verran naisen mieltä, jonka vuoksi tiedän sen, että yksinkertainenkin asia muuttuu mutkikkaaksi naisen mielessä. Niin sanottu naisen monimutkaiselle mielelle yleinen yliajattelu on varmasti osasyy siihen, miksi miehet dominoivat kun puhutaan yritysten määrästä Suomessa.

Biologisesti naisen ja miehen aivot ja mielet ovat erilaisia. Globaalisti naisen ja miehen asemat ovat erilaisia. Se on karua, se on vanhoillista, mutta silti osa tätä päivää. Uskon, että Suomen sisällä yrittäjyysmaailmaa tarkastellessa se, että naiset uskaltavat yrittää vähemmän kuin miehet, johtuu osakseen ennakkoluuloista joita naisiin kohdistetaan. Oletko koskaan kuullu jonkun sanovat ''Olet kuin nainen'' jos universumin epäreiluuden vuoksi mies paljastaa tunteensa? Oletko koskaan kuullut jonkun sanovan ''Lyöt kuin nainen''? Oletko huomannut että ennakkoluulot ja lausahdukset naisista kuvaavat heikkoutta? Minä olen. Ennakkoluulot ja loukkaukset vetävät kenen tahansa itsetuntoa alemmas. Ehkäpä naisen monimutkaisten aivojen ajatellessa riskin ottoa pelko epäonnistumisesta on liian suuri. Vaikka tilanne tasa-arvon suhteen Suomessa on hyvä, ei se silti poista faktaa että epätasa-arvo on silmiemme alla joka päivä, vaikka usein se jääkin huomaamatta.

''Tutkimukset osoittavat, että naiset ovat erittäin vahvoja talousosaajia siinä mielessä, että naisten johtamat yritykset ovat hyvin tuottavia'', Kaarina Jokinen sanoo.

Ennakkoluuloillekin voi näyttää niin sanotut närhen munat. Moni nainen on menestynyt yrityksen pyörittäjä, joka on uskaltanut ottaa riskin ja näyttää maailmalle, että myös nainen voi yrittää. Välillä naisten harkitseva ajattelutapa ja tietynlainen pitkälle ajatteleminen ei olekaan yhtään sen huonompi asia, sillä Jokisen mukaan naisten johtamat yritykset ovat hyvin tuottavia. Jos vahvoja naisyrittäjiä olisi inspiroimassa kansaamme useampi, uskon että mahdollisuus siihen, että joka toinen yrittäjä olisi nainen, eikä vain joka kolmas. Uskon, että se tekisi maastamme tasa-arvoisemman, sija 1. arvoisen maan.

Suomalaiset ovat älykkäitä. Niin naiset kuin miehetkin. Olemme älykäs kansa, maassamme koulutusmahdollisuudet ovat mielettömän hyvät, ja suomalainen sisu on osana tämän pohjoismaan kansan arkea. Minä olen sitä mieltä, että mitä useampi näkökulma, mieli ja sukupuoli pyörittävät yrityksiä Suomessa, sitä parempia työpaikkoja ja paremmin rullaava talous rantautuvat tänne tasa-arvon sija 2. maahan, Suomeen.

KOTIKAUPUNGIN NAISVOIMAA

http://www.reimari.fi/2016/11/01/tiina-koskenheimo-vuoden-naisyrittaja/

Ylläolevasta linkistä löytyy Reimari.fi -sivuston artikkeli Kotkan seudun naisyrittäjien valitsemasta vuoden naisyrittäjästä Tiina Koskenheimosta. Koskenheimo on perustanut sisustus ja vanhantavankaupan Tamburiinin, ja taloudellisesti vaikeiden aikojen keskellä toteuttanut omaa unelmaansa - yrittää Kotkassa. Nainen pohtii jopa sitä, miksei ruvennut yrittäjäksi jo 30 vuotta sitten, vaan vasta sen jälkeen kun hänet hommaan suostuteltiin.

Itse henkilökohtaisesti kunnioitan jokaikistä ihmistä, niin naista kuin miestä, joka ottaa riskin, levittää siipensä ja hyppää yrittäjyyden maailmaan. Näin Kotkassa eläneenä ja kasvaneena tiedän, ettei töiden saanti ole helppoa Suomen ja Kotkan kamppaillessa talousvaikeuksien keskellä. Mutta entäpä sitten yrittäjänä oleminen Kotkassa? Itselläni kokemusta on ainoastaan NY -rupeamasta joka kesti 2 vuotta eikä huolet yrityksen konkurssista olleet minulle tai muillekaan yrityksen jäsenille edes mahdollisia. Oma mielipiteeni kuitenkin on, että jos pienellä, suoraan sanoen huonosti menevällä paikkakunnalla rupeaa yrittäjäksi, tarvii siihen melkoisen määrän munaa ja asennetta.

''Meillä on Kotkassa upea joukko mahtavia naisyrittäjiä, jotka kannustavat ja tukevat toisiaan. On hienoa kuulua heihin ja saada tällainen tunnustus'', viime lauantaina Ravintola Keisarinsatamassa kukitettu Koskenheimo sanoo.

Jos olisin yrittäjä pienellä paikkakunnalla, juuri tuo olisi sitä mitä tarvitsisin. Uskon, että kuka vain pystyy hyviin suorituksiin yksin, mutta tuella ja kannustuksella rutkasti parempiin. Ennen Reimarin artikkeliin tutustumista en ollut kuullutkaan Kotkan seudun naisyrittäjistä. Minun korvilleni musiikkia on se, kun kuulen ihmisten puhaltavan yhteen hiileen ja tukevan toisiaan. Suomen laajuisesti Kotkaa pidetään surullisten sattumusten paikkakuntana. Pintaa raapaistessa ja syvemmälle tutustuessa löytyy kuitenkin niinkin hienoja asioita, kuin tiimipeli ja tukeminen. Jos olisin nainen joka uskaltaa yrittää Kotkassa, olisi varmaa, etten pystyisi siihen ilman muiden samoja asioita läpikäyvien tukea. On hienoa nähdä, että suuren tunnustuksen saanut Koskenheimo osaa arvostaa niin palkintoa, mutta myös kaikkea sitä, mikä hänet on tuonut Vuoden Naisyrittäjäksi. Yksi niistä merkittävistä vaikuttajista on tuki.

''Töitä tehdään seitsemän päivää viikossa. Toisena päivänä voi tehdä enemmän ja toisena vähemmän. Ei työ silloin ole rankkaa, kun se on mieleistä. Töissä pitää olla kivaa.'' Koskenheimo kertoo.

Nuorena opiskelijana minulla on vielä kaikki ovet avoinna. Voin ruveta lääkäriksi, voin haaveilla lentäjän urasta, voin toteuttaa 5-vuotiaan Liisin unelmat ja tavoitella prinssiä jotta olisin jonain päivänä oikea prinsessa. Koska kaikki ovet ovat avoinna, on yksi niistä yrittäjäksi ryhtyminen. Jos 10 vuoden päästä herään aamuisin yrittäjänä, tahdon herätä hymy huulessa sen takia, että nautin haasteesta johon olen ruvennut. Haluan olla työntekijöilleni paras mahdollinen pomo. Haluan nauttia työstäni jota teen, ja jännityksestä joka kulkee uravalintani mukana. Vuoden naisyrittäjäksi valittu Koskenheimo pitää työtään mielekkäänä. Uskon, että jos työ olisi ollut vastenmielistä, ei tunnustus olisi mennyt juuri hänelle. Jos olen tuleva naisyrittäjä, on varmaa, että tahdon saada työstäni voimaa, enkä taakkaa arkeen.

Palkinto kovasta työstä on aina hyvä motivaation lähde työntekoon. Etenkin Kotkassa, jossa yrittäjyys voi olla hankala rupeama, on hienoa, että myös tunnustusta jaetaan. Koskenheimo on hieno inspiraatio monille naisille pienellä paikkakunnalla. Etenkin taloudellisesti vaikeina aikoina inspiraatiota uusien työpaikkojen luomiselle tarvitaan.

Hatun nosto, kymmenen pistettä ja papukaijamerkki Koskenheimolle siitä, että on uskaltanut hypätä, levittää siipensä ja antaa lentää yrittäjyyden maailmassa - etenkin naisena, ja etenkin Kotkassa.

WOW MITÄ NAISIA

https://wealthygorilla.com/15-most-famous-female-entrepreneurs/8/ On tärkeää, että vaikuttavista, omaa juttuaan tekevistä, rohkeista nais...