tiistai 30. toukokuuta 2017

JOKAISELLE JOTAKIN


https://www.mtv.fi/lifestyle/digi/artikkeli/kiinasta-muuttanut-yina-kehittaa-suomen-senioreille-virtuaalielamyksia-moni-ihastunut/6309028

Maailmalta Suomeen, ja uutta vanhuksille. Jokaiselle siis jotakin. Ulkomaalaiselle mahdollisuus yrittää Suomessa ja olla osana uutta kulttuuria, suomalaisille työpaikkoja ja uusi keksintö Suomeen, ja vanhuksille viihdettä ja uudenlaisia elämyksiä. Tähtäimessä on vielä Suomesta Kiinan suurille markkinoille.

Yina Ye on Kiinasta Suomeen muuttanut, BetterDay Innovation -yrityksen kehittäjä. Yrityksen toiminnassa on kyse käyttää hyödyksi digitaalisia ratkaisuja tarjoten vanhuksille rentouttavia ja viihdyttäviä virtuaalielämyksiä, kuten soutelua järvimaisemissa.

Maailma digitalisoituu koko aika. Mielikuvat digitalisaatiosta kohdistuvat usein nuoriin, jotka taitavat tekniikan ja ovat tekniikkariippuvaisia (esim. älypuhelimet). Mutta miksi sitä ei voisi hyödyntää vanheempaankin sukupolveen?

Kun ylioppilaskirjoitukset alkoivat sähköistymään, olin vihainen. Kun matikankursseista alkoi tulla diagrammien piirtämistä tietokoneella, minä ärsyynnyin. Tietyissä määrin tekniikka ja digitalisoituminen on ok, mutta mikä korvaisi sanomalehden aamukahvin äärellä tai kirjan sivujen selaamisen sadesäällä teetä siemaillen? Myönnän kuitenkin sen, että tässä on ideaa. Vanhustenhoito ei ole mitään parasta mahdollista tällä hetkellä Suomessa, ja harmikseni olen kuullut ja nähnyt todella paljon surullisia tapahtumia ja kokemuksia vanhainkodeista. Oma isoäitini oli pitkään hoivakodissa, jossa hoitajat olivat mukavia ja tunnelma oli lämmin. Fakta on kuitenkin se, ettei kaikkien omaiset käy katsomassa lähimmäisiään tai vie heitä pyörätuolikierrokselle kauniiseen säähän. Meidän perhe teki sitä joka päivä, kun muut vanhukset jäivät harmissaan katselemaan sisälle meidän mennessä ulos.

Tämä innovaatio tarjoaa jotain mitä kaikki vanhukset eivät muuten voi kokea. Elämyksen, joka ei vaadi paljoa vaivaa, mikä on hoitajilta helposti tarjottavissa vanhuksille. Tämä tuo osittain mieleen robottieläimet jotka tarjoavat lämpöä, rakkautta ja seuraa vanhukselle joka on yksinäinen. On tärkeää tarjota jokaiselle ihmiselle jotakin mikä aiheuttaa pientä arjen iloa ja lämpöä mielelle. 

''Suomalaiset vero- ja sosiaaliturvakäytännöt eivät tunnu olevan kovin ystävällisiä yrittäjiä kohtaan. Joskus olisi kannattavampaa taloudellisesti olla työtön kuin yrittäjä'', Yina ihmettelee.

Ylläoleva lausahdus on vielä jotain mihin tässä artikkelissa haluan tarttua. Noin selkeästi, ääneen sanottu, mustaksi valkoiselle painettu lause tiivistää varmasti sen, miksi Suomessa työllisyystilanne on heikossa kunnossa, ja miksi niin harva uskaltaa ruveta yrittäjäksi. Yina ihmettelee. Niin minäkin ihmettelen, erittäin usein. Toivottavasti tähänkin tulisi muutos parempaan suuntaan, jotta yrityksiä ja työpaikkoja saataisiin lisää. Jotakin on pahasti pielessä, jos ääneen sanotaan se että olisi kannattavampaa olla työtön kuin yrittäjä.

Uskon vahvasti tähän yritykseen, ja sen ideaan. Se tarjoaa helpolla tavalla aikaa jota mm. hoitajat eivät voi vanhuksille tarjota. Idea on jatkuvasti kehittyvä, ja uskon että sitä myötä myös toiminnoiltaan paraneva. Toivon hartaasti, että tämä idea tavottaisi mahdollisimman monen hoitokodin, sillä tässä on ainakin yksi keino millä korjata ongelmia vanhusten hoitoon liittyen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

WOW MITÄ NAISIA

https://wealthygorilla.com/15-most-famous-female-entrepreneurs/8/ On tärkeää, että vaikuttavista, omaa juttuaan tekevistä, rohkeista nais...